۱۸ شهریور ۱۴۰۱

سایۀ همسایه

کار یک حروف‌چین کتاب، کاری جالب و قابل تامل است. او برای تکمیل هر صفحه حروفی را که نیاز دارد انتخاب می‌کند و آن‌ها به شکلی معنادار کنار هم می‌چیند. برای این شکل معنادار دو اقدام را به طور هم زمان انجام می‌دهد. آن حروفی که یک کلمه را تشکیل می‌دهند به هم متصل می‌کند و هم چنین فاصله‌ای را که باید بین کلمات وجود داشته باشند در نظر می‌گیرد. و امکان خوانش یک متن به هر دو اقدام یعنی اتصال به موقع و فاصله به جا و درست نیازمند است.

فضای خالی بین کلمات در حقیقت خالی نیستند، بلکه معنا و مفهومی که نویسنده مد نظر و قصد انتقال آن را داشته، هم‌چون نسیمی نامرئی در میان کلمات مرور می‌کند و این گونه نویسنده و خواننده را به هدف غائی خود می‌رساند.

زندگی ما انسان‌ها را نیز شاید بتوان به همین صفحه حروف‌چینی شده تشبیه کرد. ما در زیست اجتماعی خویش جزئی از یک کل بزرگ هستیم. بزرگ به وسعت کره زمین. این وسعت را می‌توان به قسمت‌های جزئی تر تقسیم کرد و تقسیم کرد تا سرانجام به زندگی در یک محله رسید. محله‌ای متشکل از ساکنانی متفاوت و متنوع از سن و جایگاه اجتماعی و اقتصادی گرفته تا باورهای دینی و عادات و رسوم شخصی یا خانوادگی.

هر خانه حریمی را می‌آفریند که حرمت دارد. شاید بتوان هر خانه را به یک کلمه مستقل در یک متن همانند کرد که اتصال حروف‌اش معنای آن را رقم زده است. این خانه‌ها در کنار هم با اندک فاصله‌ای قرار گرفته‌اند تا هم‌چون متنی که به درستی حروف‌چینی شده، معنای خویش را بازیابند و نگاه‌بانی کنند. اما آیا فضای بین این کلمات خالی است؟

نه. نمی‌تواند و نباید خالی بماند. معنا و مفهوم این هم زیستی اجتماعی می‌بایست هم‌چون نسیمی نامرئی بین آن‌ها مرور کند، نفس محبت و یگانگی را از هر خانه به گونه آن دیگری بساید و این گونه تمدنی ناب در مقیاسی کوچک، در میان همسایگان یک محله جلوه‌گر شود.

همسایگانی که در مجاورت یکدیگر در یک محله زندگی می کنند، تشکیل شده از کودکان و نوجوانان و جوانان و میان‌سالان و کهن‌سالان هستند. تشکیل شده از افراد پرسواد و کم سواد، غنی و فقیر، متدین یا خداناباور، متاهل یا مجرد. افرادی که هر کدام بسته به میزان توانایی و عشقی که برای خدمت به هم‌نوعان خویش دارند می‌توانند سهمی منحصر به فرد در غنای فرهنگ محله خویش ایفا کنند.

این عشق و ایفای این سهم حتی می‌تواند از دایره جامعه انسانی نیز فراتر برود. حضرت بهاء‌الله موسس آئین بهائی در بیانی که مضمون آن نقل می‌شود تعریفی جدید از واژه انسان در اختیار انسان قرار داده است. گویا در دنیای امروز انسان کسی است که به همه موجودات زنده روی کره زمین خدمت کند و محبت ورزد. چه وسعت بی‌کرانه‌ای برای انسان بودن. برای انسان ماندن.

رسانه PersianBMS از دوشنبه 21 شهریور، برنامه‌ای را تقدیم مخاطبان خویش خواهد کرد به نام «سلام همسایه». در این برنامه تلاش شده ارتباط بین همسایگان یک محله به نحوی ساده و صمیمی در قالب یک نمایش ارائه شود. همسایگانی که برای تحکیم پیوند محبت و مودت، دست به اقدام می‌زنند و در عرصه‌های مختلف به معانی جدیدی دست می‌یابند. معانی جدیدی که الهام گرفته از بیان حضرت بهاء‌الله است که نقل به مضمون شد. از شما عزیزان دعوت می‌کنیم شنونده این برنامه تازه باشید.

 

نظرات و دیدگاه نویسنده این مطلب مستقل بوده و لزوما دیدگاه‌ رسمی جامعه‌ بهائی را منعکس نمی‌کند.

news letter image

ثبت نام در خبرنامه