گشایش مدارس دخترانه در ایران: شکفتن از شکاف سنگ
خواندن، دانستن و فهمیدن برایشان جرم بود. درست مثل جنسیتشان که بالقوه جرم محسوب میشد. زن بودن تاوان سنگینی داشت. اما حس رشد و بالندگی را مگر میشود مهار کرد؟ درست شبیه یک بذر بیطاقت، آنگاه که حس رویش به جانش یورش میبرد. بی هیچ ادعایی، صبور و مقاوم راه را میکاود و مسیر رهاییاش را مییابد. هر جا به مانعی برخورد میکند با انعطافی شگرف راه را دور میزند تا در نهایت؛ آن شکافی را که به دنبالاش هست مییابد و سربلند از آن سر بر میآورد. سنگ و خاک به شکافتن و بذر به شکفتن تن در میدهند و اینگونه حرکت بر سکون، تجلی بر کمون، تقلا بر رکود و رویش بر خفقان پیروز میشود.
آن روز در بدشت وقتی طاهره قرهالعین، بی نقاب در جمع ظاهر شد، گویی بناهای پوسیده جهل، تعصب، نادانی، مرد سالاری، اسارت و ناپیدایی همه با هم بر زمین ریختند. نقاب از رخ خود برگرفت تا بار سنگین قرن ها نابرابری و ظلم علیه دختران و زنان، از چهره ایران زمین فرو ریزد. و شگفتا که در اندک زمانی، دخترانی که حتی صدایشان را نمی بایست از پشت در بسته به وضوح شنید، به مدارسی راه یافتند که بهائیان با دنیایی از عشق و اشتیاق برایشان ساختند و به دستور عبدالبهاء، فرزند ارشد و جانشین بهاءالله شارع آئین بهائی، معلمانی از آمریکا برای آموزش آنها به سرزمین ما شتافتند. هنوز هم در کتابهای تاریخ کشورهای همسایه، صفحهای شبیه به این رستاخیز یافت نمیشود.
اگر چه عمر ظاهری آن مدارس خیلی طولانی نبود. اما روح این دگردیسی در نسلهای بعد رسوخ کرد. زنان و دختران ایران زمین قدم به قدم خویش را باور کردند و به جامعه خویش نیز باوراندند. و آنجا که عبدالبهاء برای نشان دادن اهمیت تعلیم و تربیت دختران اینگونه بیان کرد که اگر پدر و مادری صاحب یک دختر و یک پسر بوده، استطاعت مالی فقط برای تحصیل یکی از آن دو را داشته باشند بدون تردید باید آن را به فرزند دختر اختصاص دهند، چرا که دختر امروز مادر فرداست و اوست که نسل آینده را میسازد، خیلیها گیرم در خلوت، نزد خود اعتراف کردند که دیگر برای طرز تفکر و نگرشی که سالها چون باری سنگین و بیخاصیت به دوش کشیده اند هیچ جایی باقی نمانده است.
سنگها از عظمت و شجاعت طاهره شکافتند و هزاران هزار بذر از دل آنها شکفتند. شکفتنی مداوم و مستمر. بذرهایی که دختران ایران زمیناند. دختران امروز، مادران فردا.
انیمیشنی با همین عنوان یعنی «شکفتن از شکاف سنگ» در وبسایت PersianBMS در دسترس شماست. به تماشای آن دعوتتان میکنیم.
نظرات و دیدگاه نویسنده این مطلب مستقل بوده و لزوما دیدگاه رسمی جامعه بهائی را منعکس نمیکند.