Program Picture

آموزه‌های نو - فصل ۶

قسمت ۳
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱

مقاله‌ی اول با عنوان «Breaking Bad و آموزه‌های بهائی درباره‌ی نفس» نوشته‌ی تارا جباری و مقاله‌ی دوم «چرا باید بین عقل و ایمان تعادل برقرار کرد»، نوشته‌ی جِی اِلِینا پالمر.

***

پریسا: سلام و صد‌ سلام به شنوندگان مجموعه برنامه‌ی آموزه‌های نو. از اینکه شنونده‌ی این برنامه هستید ممنونیم. من پریسا هستم و به‌ همراه همکارم
فرزاد: فرزاد
پریسا: ‌این برنامه رو تقدیمتون می‌کنیم.
فرزاد: امروز دو مقاله از مجموعه‌ی آموزه‌های نو رو با شما مرور می‌کنیم. مقاله‌ی اول با عنوان «Breaking Bad و آموزه‌های بهائی درباره‌ی نفس» نوشته‌ی تارا جباری
پریسا: و مقاله‌ی دوم «چرا باید بین عقل و ایمان تعادل برقرار کرد»، نوشته‌ی جِی‌ اِلِینا پالمر.
فرزاد: دوستان تا انتهای برنامه ما رو همراهی کنید
پریسا: ‌چطوره نویسنده‌ی مقاله رو معرفی کنیم. اگر اشتباه نکنم این اولین مقاله از تارا جباری هست که مرور می‌کنیم.
فرزاد: بله، تارا جباری فارغ التحصیل از دانشگاه جورج‌تاون در رشته‌ی ارتباطات، فرهنگ و تکنولوژیه و به‌عنوان نویسنده،‌ تولیدکننده، مجری و ویراستار مستندهای متفاوت در آمریکا و نیوزلند فعالیت می‌کنه.
پریسا: دوستان شک نکنید،‌ بله درست حدس زدید،‌ مقاله‌ی تارا مربوط به سریال تلویزیونی Breaking Bad که شاید در ایران به اسم «افسارگسیخته» هم معروف باشد. قسمت اول این مجموعه در سال ۲۰۰۸ پخش شد و در سال ۲۰۱۳ با پایانی نه‌چندان خوش با بیننده‌هاش خداحافظی کرد.
فرزاد: تارا در این مقاله با استفاده از این سریال تلویزیونی به‌عنوان یک مثال ملموس می‌خواد بگه که برخلاف اونچه خیلی‌ها ممکنه فکر کنن شیطان در «نفس» افراد وجود داره و چیزی بیرونی نیست که به‌قول قدیمی‌ها گولش رو بخوریم.
پریسا: تارا مقاله‌اش رو به‌ سه بخش اصلی تقسیم می‌کنه: معنی شیطان در ادیان و فرهنگ‌ها در بستر تاریخ،‌ موضوع فیلم برکینگ بد و در نهایت ربط این دو و نتیجه‌گیری.
فرزاد: اگر موافقی یه استراحت کوتاه داشته باشیم و بعد قسمت اول مقاله را مرور کنیم.
پریسا: بسیار عالی.
فرزاد: خب، گفتی که در قسمت اول مقاله، تارا تاریخچه‌ی شیطان را بررسی می‌کند.
پریسا: درسته. تارا به ادیان و آیین‌های مختلف نگاه کرده و شیطان یا منشاء شر در هر‌ کدام کیه یا کجاست.
فرزاد: بذار از روی یادداشت‌هایت کمکت کنم. در آیین هندو خدایی جداگانه به‌عنوان خدای شر وجود نداره چون تمام خدایان دو جنبه‌ی خیر و شر رو با هم دارن.
پریسا: بله. و در آیین بودا شخصیتی شیطان‌صفت به نام «مارا» با وسوسه و اغوا انسان‌ها را از انجام فرائض روحانی‌شان دور می‌کند.
فرزاد: توی یادداشت‌هایت نوشتی که در دین زرتشت موجودی به نام‌ اهریمن دو جنبه دارد: هم راستی و نادرستی. یعنی هم نیکی و هم بدی. مطمئنی که تارا همین را گفته؟
پریسا: بله. چون خودم هم مطمئن نبودم دوباره به مقاله‌اش نگاه کردم. آخر ما همیشه فکر می‌کردیم که اهریمن موجود شری است که در مقابل اهورا یا نیکی قرار دارد.
فرزاد: درسته. من هم همین را یادم می‌آید. حالا اگر در بین شنونده‌ها کسی هست که از دین زرتشت دانش کافی دارد از طریق تلگرام یا ایمیل برنامه به‌ ما هم بگوید تا با بقیه در میان بگذاریم.
پریسا: فکر خیلی خوبی است.
فرزاد: خب، در بقیه‌ی ادیان منشاء شر کیه.
پریسا: یهودیان، بیشتر مسیحیان، و مسلمانان منشاء شر را شیطان می‌دانند. شیطان فرشته‌ای است که در برابر اراده‌ی خداوند مقاومت و مخالفت می‌کند.
فرزاد: در آیین بهائی چطور؟
پریسا: در آموزه‌های بهائی شیطان نماد طبیعتِ دون انسان و نفس اماره است که مانع معرفت حق می‌شود.
فرزاد: پس خود شیطان به عنوان منشاء شر وجود خارجی ندارد.
پریسا: نه. البته در آثار بهائی به شیطان اشاره شده اما همه‌ی این اشاره‌ها استعاری و نمادین است.
فرزاد: بسیار خوب. پس کی می‌خوای صحبت درباره‌ی سریال Breaking Bad را شروع کنی؟
پریسا: بعد از یک استراحت کوتاه.
فرزاد: خب، الوعده وفا. بریم سراغ سریال.
پریسا: می‌دونی نکته‌ی جالب توجه این سریال چیه؟ در حقیقت چیزیه که باعث شد سازنده‌ی اون به فکر خلق چنین شخصیتی بیفته؟
فرزاد: چیه؟
پریسا: که وقتی به تاریخچه‌ی صنعت فیلم و سریال نگاه می‌کنی معمولا شخصیت‌های خوب همیشه خوب می‌مونند و بر این اساس سریالی می‌تونه برای سال‌ها و یا حتی دهه‌ها ادامه پیدا کنه. وینس گیلیان، سازنده و تهیه‌کننده‌ی این سریال می‌گه وقتی متوجه این نکته شدم،‌ تصمیم گرفتم چیزی خلاف این رویه‌ی رایج بسازم، داستانی که در آن شخصیت خوب داستان تبدیل به آدم بدی بشه.
فرزاد: شاید به همین دلیل است که این سریال انقدر معروف شد و بیننده پیدا کرد.

news letter image

ثبت نام در خبرنامه