بیانیّه وعده صلح جهانی – بخش ۸

اختلافات دینی در سراسر تاریخ باعث حدوث جنگها و نزاعهای بیشمار گردیده، آفت عمدهای برای پیشرفت بوده، و روز به روز در نظر همهی مردم چه دیندار و چه بیدین، مبغوضتر و منفورتر میگردد. پیروان تمام ادیان باید مایل به بررسی مسائل اساسی ناشی از این منازعات باشند و جوابهای روشنی بیابند که چگونه میتوان اختلافات بین پیروان ادیان، اعمّ از تئوری و عملی را برطرف ساخت؟ چالشِ پیشِ روی رهبران مذهبی جهان آنست که با قلبی سرشار از رأفت و شفقت و با اشتیاقی برای یافتن حقیقت، به وضع اسفبار بشر تفکّر نمایند و از خود بپرسند که آیا نمیتوانند خاضعانه در برابر خالق توانای خویش اختلافات تئولوژیکی خود را با روح بزرگواری و حلم و مدارای متقابل به کنار افکنند تا بتوانند برای پیشبرد حسن تفاهم و ایجاد صلح در بین ابنای بشر با یکدیگر همکاری نمایند.
آزادی زنان و حصول تساوی کامل میان زن و مرد، هرچند اهمّیّت آن کمتر اذعان شده، یکی از مهمترین لوازم استقرار صلح است. انکار این تساوی، ظلم و ستم به نیمی از جمعیّت جهان است و گرایشها و عادات زیانبخشی را در مردان به وجود میآورد که از محیط خانواده به محلّ کار و به حیات سیاسی و مآلاً به روابط بینالمللی منتقل میگردد. هیچ دلیل اخلاقی، عملی و یا بیولوژیکی وجود ندارد که بتوان بر اساس آن این عدم تساوی را توجیه نمود. تنها زمانی که زنان در جمیع مساعی بشری سهمی کامل و مساوی داشته باشند جوّ اخلاقی و روانی مساعدی برای پدید آمدن صلح بینالمللی به وجود خواهد آمد.
امر تعلیم و تربیت عمومی که هماکنون بسیاری از مردمِ متعهّد از تمام ادیان و ملل عالم را بر خدمت خویش گماشته، سزاوار حدّ اکثر حمایت دول جهان است. جهل و نادانی بدون تردید علّت اصلی تدنّی و سقوط ملّتها و تداوم تعصّبات است. هیچ کشوری به موفّقیّت دست نخواهد یافت مگر آنکه تمام شهروندانش از آموزش و پرورش برخوردار باشند. فقدان منابع مالی، توانایی بسیاری از کشورها را در ایفای این امر ضروری محدود مینماید و رعایت اولویّتهای خاصّی را ایجاب میکند. شایسته است که دوایر تصمیمگیرندهی مربوطه، اولویّت اوّل را به آموزش و پرورش زنان و دختران اختصاص دهند زیرا از طریق مادران تحصیل کرده و تعلیم یافته است که ثمرات علم و دانش میتواند به سریعترین و مؤثّرترین وجه در سراسر اجتماع انتشار یابد. احتیاجات عصر حاضر ایجاب میکند که تدریسِ مفهومِ شهروندی جهانی نیز به عنوان بخشی از آموزش معمولیِ هر کودک در نظر گرفته شود.
مسئلهی فقدان اساسیِ مراوده و ارتباط بین ملّتها مساعی بشر را برای حصول صلح جهانی به شدّت تضعیف میکند. اتّخاذ یک زبان کمکیِ بینالمللی تا حدّ زیادی سبب حلّ این مشکل خواهد شد و درخور توجّه فوری است.
در تمام موارد مذکور دو نکته نیاز به تأکید دارد. یکی اینکه منسوخ کردن جنگ صرفاً عبارت از امضای قراردادها و قطعنامهها نیست بلکه کار پیچیدهای است که مستلزم تعهّدی عمیقتر نسبت به حلّ مسائلی است که معمولاً مرتبط با استقرار صلح به شمار نمیآیند. این تصور که امنیّتِ جمعی صرفاً بر مبنای پیمانهای سیاسی حاصل خواهد شد، خیالی پوچ و واهی است. نکتهی دیگر آنکه، چالش اوّلیّه در پرداختن به مسائل مربوط به صلح آنست که صلح نه صرفاً به عنوان یک موضوع عملی بلکه یک اصل بنیادین انگاشته شود زیرا صلح اساساً از حالتی درونی مبتنی بر گرایشی روحانی و اخلاقی منبعث میشود و عمدتاً با برانگیختن این گرایش است که امکانِ یافتن راه حلّ های پایدار میسّر میگردد.
برای دسترسی به متن کامل بیانیه بیت العدل اعظم خطاب به اهل عالم با نام “وعده صلح جهانی” اینجا کلیک کنید.
